We are looking for an intern ‘smart cities’ (Dutch speaking)

This fall, together with the Netherlands Environmental Assessment Agency The Mobile City will take part in a research project called Smart Cities in a Smart Society. We are looking for an intern that would like to assist us in this exciting new project! As we will be looking at Dutch case studies, we are looking for someone who speaks and writes both Dutch and English, hence the job description below is in Dutch.

 

Organisatie:  Planbureau voor de Leefomgeving

Functie: Stagiair(e)

Uren per week: 24-40 uur

Duur:  6 maanden

Standplaats: Den Haag

Werk-/denkniveau: WO

Salaris: € 550,- bruto p/m voor een overeenkomst van 40 uur per week, eventueel aangevuld met tegemoetkoming in de reiskosten 

 

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) is op zoek naar een stagiair(e) voor ondersteuning bij het project ‘Smart Cities in a Smart Society’. Het PBL is een inhoudelijk onafhankelijk onderzoeksinstituut op het gebied van milieu, natuur en ruimte, en onderdeel van de Rijksoverheid. De kerntaken van het PBL zijn het in beeld brengen van maatschappelijke vraagstukken op het gebied van milieu, natuur en ruimte. Meer informatie over het PBL is te vinden op http://www.pbl.nl/overpbl.

De term ‘smart city’ is een verzamelbegrip voor technologieën die de bestaande infrastructuur van de stad efficiënter moeten maken. Op dit moment stelt het Planbureau voor de Leefomgeving in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam een onderzoeksagenda op die verkent hoe deze technologieën ingezet kunnen worden om stedelijke infrastructuur als energie en verkeer op nieuwe manieren te organiseren, vanuit maatschappelijke doelstellingen.

Het startpunt is dat niet de technologie en de bestaande infrastructuur, maar het maatschappelijke doel van een duurzame, ‘energieke’ samenleving centraal zou moeten staan in het onderzoek en het beleid (Hajer, 20111). In wat voor stad willen we leven? Hoe kunnen nieuwe media- en informatietechnologieën daaraan een bijdrage leveren? Hoe kan de overheid juist deze ontwikkeling stimuleren?

Door een aantal workshops te organiseren met verschillende stakeholders, en daarnaast een klein pilot-project uit te voeren willen we deze thematiek verkennen. De focus zal liggen op het thema ‘energie’. Deze verkenning moet uiteindelijk leiden tot een grotere onderzoeksagenda rond dit belangrijke maatschappelijk onderwerp.

Taken

We zoeken een stagiair(e) die mee kan helpen met:

 • Het onderzoek naar smart city initiatieven op het gebied van energie (verzamelen en selecteren van voorbeelden, inventariseren, analyseren)
 • Het ondersteunen bij het organiseren en het uitwerken van de workshops
 • Het meedenken over de inhoud en structuur van het onderzoeksrapport

Vereisten

We zoeken iemand die

 •  Op dit moment een MA-studie volgt. De studierichting is van ondergeschikt belang aan de kennis van en ervaring met sociaal-wetenschappelijke onderzoeksmethoden zoals bijvoorbeeld participatief onderzoek
 • Kennis heeft van smart cities-ontwikkelingen of relevante elementen hiervan zoals bijvoorbeeld ontwikkelingen op het gebied van social media of Big Data
 •  In bredere zin nieuwsgierig is naar de wijze waarop technologie zijn weg vindt in de samenleving
 • Zelfstandig taken kan uitvoeren maar ook uitstekend kan samenwerken in een team met onderzoekers met diverse achtergronden
 • Goed kan schrijven in Engels en Nederlands

Wat bieden wij?
Het PBL biedt een uitstekende onderzoeksomgeving. We ondersteunen je bij het verdiepen in de thematiek stedelijke ontwikkeling en ontwikkelingen op het gebied van energie. We brengen je in contact met onderzoekers op de thematiek van smart cities, op verschillende universiteiten en onderzoeksinstituten. Verder bieden we:

 • Een werkplek bij het Planbureau voor de Leefomgeving in Den Haag of Bilthoven
 • Inhoudelijke begeleiding vanuit zowel het PBL als de Universiteit van Amsterdam
 • De mogelijkheid ervaring op te doen in een onderzoeksomgeving bij eengerenommeerd nationaal instituut
 • De mogelijkheid inhoudelijk ervaring op te kunnen doen rond een belangrijkactueel en maatschappelijk thema
 • De mogelijkheid rond deze thematiek een netwerk op te bouwen
 • De mogelijkheid bij te dragen aan een publicatie als ook aan de weblog vanTheMobileCity.nl

   

Periode en inzet

Het project begint op 1 juni en loopt tot 31 januari 2015. De startdatum voor de stage is uiterlijk 1 september 2014. Inzet is afhankelijk van de eisen die jouw opleiding aan een stage stelt, minimaal 3 dagen per week.

Contactinformatie

Voor inhoudelijke informatie over de vacature kan je contact opnemen met Ton Dassen. Telefoonnummer: 06-52486143

Reageren

Reageren kan alleen digitaal. Stuur je sollicitatiebrief van maximaal 3 A4 inclusief CV voor 15 juni naar Stephanie Hendriks (HRM-ondersteuner). E-mail: stephanie.hendriks@pbl.nl

Voor informatie over de procedure kan contact opgenomen worden met Stephanie Hendriks. Telefoonnummer: 06-46934639.

 

Martijn de Waal

Martijn de Waal (1972) is a writer, researcher and strategist, working in the field of digital media and (urban) culture. He is currently a senior researcher at the Play & Civic Media group at the Amsterdam University of Applied Sciences.

He has worked with and for various clients and organizations such as The Netherlands Architecture Institute, Open Society Foundation, The Architectural League of New York, Lift@Home, Kitchen Budapest, The Mondriaan Foundation and Dutch Public Broadcasting.

Formerly he was part of the New Media, Public Sphere and Urban Culture research group at the Faculty of Philosophy at the University of Groningen, and connected to the department of mediastudies at the University of Amsterdam. In 2009 he was a visiting scholar at MIT’s Center for Future Civic Media.

His most recent book are The City as Interface. How Digital Media Are Changing the City (NAi010 Publishers, 2014) and De Platformsamenleving (The Platform Society), co-authored with Jose van Dijck en Thomas Poell (Amsterdam University Press, 2016)